top of page
DSC05903.jpg

Šukar

25. november 2023, Vaški dom v Krepljah

Skupina Šukar, ki velja za eno izmed osrednjih skupin popularizatorjev romske glasbe v Sloveniji, deluje že tri desetletja. Ustanovljena je bila leta 1990 s strani članov tamburaških orkestrov folklornih skupin iz Ljubljane, ki so se posvetili predvsem romski glasbi. Njihov prvi album je bil izdan leta 1993, medtem ko je njihova zadnja izdaja, dvojni živi album z naslovom "En concert - On the concert", izšla leta 2003. V zadnjem desetletju je skupina Šukar nastopala predvsem na koncertih in obiskala številne odre doma in v tujini, sodelovali so tudi z znanimi imeni, kot so Šaban Bajramović, Gipsy Kings, Esma Redžepova in Sojiro.

Njihov najnovejši album z naslovom "Baro ilo" je bil posnet v studiih Radia Slovenija in vsebuje enajst avtorskih skladb, večinoma v romskem jeziku. Trenutni člani skupine Šukar so:

 

Igor Misdaris (vokal, bugarija),

Nenad Ljubotina (bisernica, brač, violina),

Matevž Lavrinc (brač),

Peter Lozar (tamburica),

Žiga Šercer (tolkala) in

Štefan Švagelj (kontrabas).

Album je bil posnet v studiu 26 RTV Slovenija v sodelovanju s prvim programom Radia Slovenija z veliko angažiranostjo in razumevanjem ter spodbudo Rudija Pančurja, ki je dodobra doprinesel nastanku kakovostnih posnetkov. Nastal je pod glasbeno producentsko taktirko Aleksandra Pešuta – Shatzija in tonskega mojstra Miha Ocvirka. Je delo minimalistične ekipe tamburaškega kvinteta in začinjen s tolkali, ki jih je odigral Žiga Šercer. V eni od skladb je svoj glasbeni prispevek dal tudi Matija Krečić na violini. 

Vse skladbe so delo članov skupine Šukar, z izjemo enega besedila, ki ga je napisal Zoran Predin.

Foto: Aljaž Bajt

bottom of page